w w w . i s t r o - r o m a n i a n . n e t  
Home

Links

Books

News

Culture

Status

Alphabet

Photos



link to us
search
copyright

Scrisoare unui vlah din Iugoslavia către "Astra Română" din Timișoara

Mă numesc Miroslav Năstasu din satul șubotița (Sînbăteni) lângă Svilainat, după origină mă port român. Căsătorit și am un băiat de 17 ani, eu sunt și președinte al comitetului comunal, dar și membru conducerea principală din Zaiecerul la domnul Dimitrie Crăciunovici, președintul Mișcări Românilor - Vlahilor din Iugoslavia.

De la înființarea acesta partid românesc și până în prezent am mare necazuri, dușmănie, dar și atacuri, fizice cîtră femeia mea și băiatul meu. Tot din partea localnicilor antiromâni.

și daia vă rog frumos dacă aveți posibilitate să mă ajutați provizoriu cu o casă la sat (țară). Eu aici am avere în valoare de 70.000 DM dar săteni mei ei tot nu cred că eu vreu să mă mut în țara mamă. Eu sunt angajat la mina de cărbune, unde am un salari de 300DM. Nu pot mai mult să rabd în tro țară unde o minoritate nu are școală și biserică în limba lui. Aici nu avem dreptațesa omului drept nici să te declareți român sau valah numirea veche a românilor. Un sârb l-a bătut pe fiul meu de ce e născut în Bosnia și Herțegovina unde am trăit de la 1980 până la anul 1986. Nevasta mea e de origine croată bosniacă, dar vorbește limba noastră română mai bine ca românii mei (vlahi). Trăim cu mare frică, am trimes anunțuri și cătră poliția în urmă cu vreo trei ani, dar nici până în prezent n-a intervenit. Dacă vreți sau aveți posibilitate să mă asigurați cu o casă la sat, eu când vând aici eu vă plătesc cît costeie casa cu grădina.

Vă rog înco dată dacă puteți urgent că aici din zi în zi de casa mea e tot mai pericolos să mai stau din cauza femei și fiul meu sar și pentru mine.

Cred că mați înțăles la fel ce doresc, și mă scuzați, scrisoarea mea că nam scriso la perfecție că eu nam învățat școală românească deci numa sârbă.

La urmare trimit un salut priatenesc și ca frate de sînge românesc, cum de la mine așa și dela nevasta mea Manda, și fiul meu Alberto.

Cu stimă și respect,

Miroslav Năstasu
s. șuboțnica 35209 kod (lângă) Svilajnac, Iugoslavia

July 7, 1998
© 1998 România Liberă


| Home | Links | Books | News | Culture | Status | Alphabet | Photos |

© 1999-2013 www.istro-romanian.net. All Rights Reserved.