w w w . i s t r o - r o m a n i a n . n e t  
Home

Links

Books

News

Culture

Status

Alphabet

Photoslink to us
search
copyright

Počelo je vrijeme Pusta u gornjem kraju
Iako u većini Matulja, kao i ostatka liburnijskog kraja, maškarano ”peto godišnje doba” počinje zvukom Antonjskog roga, Žejane i Mune startaju već na Sveta tri kralja. U poslijepodnevnim satima obješen je Pust u Žejanama, a to je praćeno glazbom grupe ”Fiesta” i ”zaleveno” crnim vinom u skladu sa starom tradicijom da – koliko crnog vina popiješ na Tri kralja, toliko dobiješ nove krvi.

Žejane – Tri ”đira” kroz selo – po jedan za svakog od tri kralja – napravili su jučer, u prvim trenucima nakon ponoći, Žejanski zvončari praćeni pogledima nekoliko desetaka mještana. Na -4 Celzijuseva stupnja u kratkim rukavima i ”oprćeni” zvoncima, dvadesetak zvončara odzvonilo je u čast trojici mudraca i tako otvorilo vrijeme Pusta u gornjim krajevima. Naime, iako u većini Matulja, kao i ostatka liburnijskog kraja, maškarano ”peto godišnje doba” počinje zvukom Antonjskog roga 17. siječnja, Žejane i Mune startaju već na Sveta tri kralja.


Niki više ne zna zač počinjemo toliko raneje od ostalih. To je stara tradicija, a ni naši najstareji mještani se ne domišljaju kada je i zač pokrenuta. Sada je samo obnavljamo i održavamo, kazao je Mauro Doričić, predsjednik folklornog društva Žejanski zvončari.

Maškarana fešta nastavljena je i tijekom čitavog jučerašnjeg dana. U popodnevnim satima istog dana na Žejanama se okupilo nekoliko stotina ljubitelja maškara i maškaranih običaja. Svi su oni prisustvovali dizanju pusta u središtu mjesta, a pust je prigodno nazvan – Recesko. Sve prisutne u ime domaćina pozdravio je Mauro Doričić, predsjednik kulturne udruge ”Žejanski zvončari“; a u ime Općine Matulji zamjenica načelnika gđa Eni Šebalj. Druženje gostiju i domaćina nastavilo se u šatoru postavljenom na školskom igralištu uz specijalitete s roštilja i lovački gulaš. Za dobru atmosferu pobrinula se grupa Fiesta uz koju se plesalo do kasnih večernjih sati.

Druženju u Žejanama pridružili su se i Munci, da bi se kasnije svi zajedno preselili u Mune gdje je također ophodom zvončara otvoreno vrijeme maškara.

Davor Žic, Iva Grbac

January 7, 2013
© 2013 Liburnija


| Home | Links | Books | News | Culture | Status | Alphabet | Photos |

© 1999-2016 www.istro-romanian.net. All Rights Reserved.