w w w . i s t r o - r o m a n i a n . n e t  
Home

Links

Books

News

Culture

Status

Alphabet

Photoslink to us
search
copyright

Radijska Emisija Učenika iz Čepića Odabrana za Svečano Zatvaranje Državnog Lidrana

Šibenik je i ove godine bio domaćin Državne smotre literarnog-dramskog i novinarskog stvaralaštva, poznatijeg pod nazivom LiDraNo.

Susret je okupio oko 900 sudionika osnovnih i srednjih škola iz cijele Hrvatske.

Prisustvovati na Državnoj smotri LiDraNa izuzetna je čast svakom učeniku i mentoru jer je to još jedna potvrda njihovog talenta, kreativnosti, stvaralaštva, ali i dugotrajnog rada.

LiDraNo osnovnih škola održan je od 10. do 12. travnja u hotelskom naselju Solaris.

Među sretnicima koji su pozvani na ovogodišnji LiDraNo našla se i mala škola Ivan Goran Kovačić Čepić koja se nalazi podno Učke.

Mala škola predstavila se radijskom emisijom "Bogatstvo Jezika" koju su posvetili Vlaškom ili istrorumunjskom jeziku. Zašto upravo tom jeziku?

U Šušnjevici gdje se nalazi područna škola, njeguje se ,već polako zaboravljeni, vlaški jezik.

Nažalost, svakodnevno smo svjedoci izumiranja mnogih jezika. Među tim jezicima nalazi se i vlaški ili istrorumunjski jezik koji je UNESCO proglasio nematerijalnim kulturnim dobrom.

Djelatnici i učenici osnovne škole iz Čepića prepoznali su važnost tog kulturnog bogatstva te su odlučili pridonijeti njegovu očuvanju. Škola već nekoliko godina provodi projekte kako bi ukazala na važnost i ljepotu tog nematerijalnog kulturnog dobra.

Stoga, kreatori radijske emisije imali su itekako zanimljivi materijal za stvaranje emisije. Državno Povjerenstvo ovogodišnjeg LiDraNa u Šibeniku, nakon preslušavanja emisije imalo je za kreatore emisije samo riječi hvale. Državno Povjerenstvo te ostali sudionici LiDraNa koji se bave stvaranjem radijskih emisija bili su oduševljeni izborom teme te su napomenuli da po prvi puta čuju za taj jezik te da emisija ima i kulturološki značaj. O kvaliteti emisije svjedoči i zainteresiranost članova Povjerenstva za daljnju suradnju kao i suradnja s urednicima emisije Etno fantastikus. Povjerenstvo je naglasilo da su posebnu notu emisiji dali izvorni govornici vlaškog ili istrorumunjskog jezika kao i uglazbljeni stihovi na vlaškom jeziku te melos tipičan za istarsko područje. Posebno su pohvalili i način na koji emisija prikazuje i zaokružuje temu.

Emisija "Bogatsvo jezika" odabrana je za svečano zatvaranje ovogodišnjeg LiDraNa što ponajviše govori o njezinoj kvaliteti. Bila je to velika čast i priznanje tvorcima emisije, učenicama Petri Honović, Roberti Radović, Silviji Žvanja te njihovoj mentorici prof. Marini Hrvatin.

Ovogodišnji LiDraNo bio je obasjan sunčevim zrakama, sklapanjem novih prijateljstava i poznanstava, korisnim radionicama i okruglim stolovima, brojnim talentima, velikim radom i trudom učenika i mentora, te zatvaranjem velikog i značajnog događaja jednom velikom radijskom emisijom male škole podno Učke.

April 14, 2011
© 2011 L C


| Home | Links | Books | News | Culture | Status | Alphabet | Photos |

© 1999-2013 www.istro-romanian.net. All Rights Reserved.