w w w . i s t r o - r o m a n i a n . n e t  
Home

Links

Books

News

Culture

Status

Alphabet

Photos



link to us
search
copyright

Muzeul ASTRA din nou printre istroromâni

În perioada 10 – 12 iulie, în localitățile Žejane (Jeiăni) și Sușnievița din Croația s-a desfășurat conferința internațională dedicată istroromânilor cu titlul "Zilele limbii vlașki sau zejanski," eveniment organizat de către Muzeul Etnografic Istria din Pazin și Trace Association în cadrul proiectului cultural "Conservarea limbii vlașki sau zejanski," proiect coordonat de către doamna Zvjezdana Vrzić de la Universitatea din New York.

În cadrul conferinței au luat cuvântul: specialiști în dialectul istroromân din Croația (prof. August Kovačec, Universitatea din Zagreb, prof. Goran Filipi, Universitatea din Pola) și România ( prof. Vasile Frățilă și prof. Richard Sârbu , Universitatea de Vest din Timișoara și Petru Neiescu, Institutul de Lingvistică și Istorie Literară "Sextil Pușcariu" din Cluj) specialistul în dialectul megleno-român Petar Atanasov de la Universitatea Sf. Cyril și Methodius din Macedonia, precum și muzeografi din Croația (Irena Kolbas, Muzeul de Etnografiea din Zagreb, Lidija Nikocevic, Muzeul de Etnografie Istria), Macedonia (Kleani Anovska Institutul de Folclor "Marko Cepenko") și România. Muzeul ASTRA a fost reprezentat de către muzeografa Elena Ramona Potoroacă, cea care se ocupă de comunitățile de istroromâni din Croația din martie 2008, fiind în continuare coordonatoarea unor proiecte culturale în această direcție, proiecte care vizează atât editarea unui volum în limbile engleză și italiană despre aceste comunități, cât și realizarea unui film pe aceeași temă.

În cadrul conferinței s-au prezentat atât cd-ul audio "Limba de saka zi," care cuprinde scurte dialoguri, dar și cuvinte uzuale în croată și istroromână, precum și câteva detalii despre cum va arăta viitorul site dedicat istroromânilor.

Cele 3 zile s-au bucurat de un real succes, având printre publicul numeros și pe istroromânii care au plecat cu ani în urmă în America, dar și pe reprezentanții autorităților locale din zonele locuite de istroromâni în Croația.

Elena Ramona Potoroacă

June 20, 2009
© 2009 Muzeul ASTRA - Jurnal Virtual


| Home | Links | Books | News | Culture | Status | Alphabet | Photos |

© 1999-2013 www.istro-romanian.net. All Rights Reserved.