w w w . i s t r o - r o m a n i a n . n e t  
Home

Links

Books

News

Culture

Status

Alphabet

Photoslink to us
search
copyright

Eveniment istoric: prima întâlnire a istroromânilor la New York

Duminică, 6 noiembrie a avut loc în New York la sediul Clubului Sportiv Istria prima întâlnire a vorbitorilor de istroromână care locuiesc în zona acestei metropole americane.

Întâlnirea organizată de d-na Zvjezdana Vrzić a avut ca prim scop prezentarea proiectului condus de domnia sa, Proiect de documentare a limbi istro-valahe (istroromână), finanțat în parte de Fondul pentru limbi pe cale de dispariție al Universității Yale și girat de către Departamentul de lingvistică din cadrul Universității New York.

Proiectul, ce urmează să se deruleze pe parcursul a mai mulți ani, are ca scop documentarea și prezervarea istroromânei prin studiul academic al comunității și prin crearea unor mecanisme care să beneficieze în mod direct această mică comunitate. Printre acestea se numără: educarea comunității despre pericolul care există vis-a-vis de dispariția dialectului istroromân; culegerea de materiale audio și video în dialect; publicarea unei antologii de texte istroromâne și a unui dicționar multi-media; dezvoltarea de materiale didactice necesare predării istroromânei și organizarea de cursuri în dialect atât pentru vorbitori cât și pentru cei care nu îl stăpânesc în deajuns de bine; creerea unei pagini web care să includă materiale informative despre dialect; și nu în ultimă instanță filmarea unui documentar despre vorbitorii acestui dialect atât din Istria cât și din diasporă.

Evenimentul din New York s-a bucurat de participarea a peste 75 de persoane, un număr într-adevăr impresionant dacă este să ținem cont de numărul mic de vorbitori al acestui dialect al limbii române. După ultimele estimări istroromâna mai este vorbită doar de 600-800 de persoane dintre care aproximativ 300-400 mai locuiesc încă în Istria. În zona New York-ului se află cam 200 de istroromâni refugiați aici în cea mai mare parte ca rezultat al luptelor care au avut loc în timpul celui de-al Doilea Război Mondial între Italia si Iugoslavia pentru controlul acestei provincii.

Bogdan Banu

November 22, 2005
© 2005 Romanian Global News


| Home | Links | Books | News | Culture | Status | Alphabet | Photos |

© 1999-2013 www.istro-romanian.net. All Rights Reserved.