w w w . i s t r o - r o m a n i a n . n e t  
Home

Links

Books

News

Culture

Status

Alphabet

Photos



advanced search




Rumunjski ministar vanjskih poslova posjetio Kršan

Titus Corlățean, ministar vanjskih poslova Republike Rumunjske, jučer je u sklopu svog posjeta Hrvatskoj posjetio općinu Kršan i tamošnje govornike istrorumunjskog jezika. Domaćini su mu bili načelnik Valdi Runko, Zdravko Vidak iz Općinskog vijeća te zamjenica istarskog župana Viviana Benussi.


Corlățean je tom prilikom rekao i da je s predsjednikom Ivom Josipovićem i ministricom vanjskih poslova Vesnom Pusić razgovarao o jačanju odnosa Rumunjske i Hrvatske, posebice ekonomskih i vojnih unutar NATO-a, ali i o posebnom kulturnom mostu koji spaja dvije zemlje.

Mi u Rumunjskoj imamo važnu hrvatsku nacionalnu manjinu u općini Karašova, smještenoj u jugozapadnom dijelu Banata. Ona ima i svog predstavnika u parlamentu, a država podupire očuvanje ovog važnog dijela naše kulturne baštine. Vi ovdje imate nešto posebno: malu zajednicu koja govori vrlo dragocjen jezik zvan vlaški, znanstveni naziv je istrorumunjski, koji predstavlja jedan od pet dijalekata rumunjskog jezika i nalazi se na UNESCO-ovoj listi nematerijalne kulturne baštine.

S predsjednikom Josipovićem i ministricom Pusić razgovarao sam i kako očuvati ovaj kulturološki identitet te kako školi u Šušnjevici pomoći da putem nastavnog programa djeci prenese i očuva ovaj iznimno rijedak i dragocjen jezik, kazao je Corlățean.

S aktivnostima koje se u općini provode u cilju očuvanja običaja i jezika Istrorumunja u općinskoj vijećnici upoznala ga je Viviana Brkarić, predsjednica udruge Spod Učke.

Nakon toga ministar je posjetio OŠ "Ivan Goran Kovačić" u Čepiću, gdje su učenici izveli kulturnoumjetnički program, dijelom i na istrorumunjskom, a potom se susreo sa žiteljima Šušnjevice u tamošnjoj područnoj školi.

Corlățean je svoje domaćine pozvao da posjete Karašovu, ali i "drugu Istriju", koja se nalazi nedaleko od Konstance, najveće rumunjske pomorske luke. Radi se selu na mjestu antičke Istrije koju su osnovali Grci, a potom je Rimljanima poslužila kao ishodište u osvajanju Dacije, koja je uz Traciju činila glavninu današnje Rumunjske.

R. Selan

February 6, 2014
© 2014 Glas Istre


| Home | Links | Books | News | Culture | Status | Alphabet | Photos |

© 1999-2016 www.istro-romanian.net. All Rights Reserved.