w w w . i s t r o - r o m a n i a n . n e t  
Home

Links

Books

News

Culture

Status

Alphabet

Photos



advanced search




Revitalizacija istriotskih idioma

U velikoj dvorani Zajednice Talijana započeo je dvotjedni workshop "Dokumentiranje i revitalizacija šest istriotskih idioma", koji vode svjetski stručnjaci za očuvanje starih govora, John Singler dekan pri New Nork Universityju, i njegova asistentica Zvjezdana Vrzić, autorica i voditeljica projekta. Prilikom njegova otvaranja zamjenica župana Viviana Benussi rekla je da će američki stručnjaci, kojima će se pridružiti Daniel Kaufman iz Endangered Language Alliancea, s 15 suradnika iz Istre dokumentirati šest zaštićenih istarskih romanskih idioma koji nestaju - rovinjski, baljanski, vodnjanski, galižanski, šišanski i fažanski.

Podsjetila je da je zahvaljujući inicijativi Zvjezdane Vrzić opstala mala škola u Ćepiću, u kojoj učenici uče nestajući istrorumunjski govor, koji je također zaštićen. Uslijedili su razgovori o dokumentiranju i revitalizaciji starih romanskih, a nastavit će se i s drugim nestajućim narječjima, kojima je Istra izuzetno bogata. Za ovaj ciklus organizatori su pronašli suradnike za sve idiome osim fažanskog, koji je izgleda najviše ugrožen.

Zvjezdana Vrzić dodala je da se s ovim projektom ne kreće od nule, već će se snimati, tehnološki obraditi i digitalizirati te tako očuvati ovi govori. Drugi aspekt projekta je revitalizacija starih idioma novim inicijativama u zajednicama koje ih još koriste. Polaznici workshopa će prvi tjedan svladati znanstvene metode sustavnog dokumentiranja starih govora. Nakon toga će na terenu snimati sugovornike koji komuniciraju na starim jezicima, a pritom će i prikupljati informacije o njihovoj zajednici kako bi sjećanjima na prošlost sačuvali brojne povijesne i etnografske podatke.


John Singler, koji je svoju znanstvenu karijeru posvetio očuvanju jezične raznolikosti, podsjetio je da u svekolikoj globalizaciji od sedam tisuća govora 90 posto njih ugroženo, a brojni su i nestali. Zbog toga je velika važnost njihovog dokumentiranja i kasnijeg proučavanja. Singler je, inače, terenski najviše radio na očuvanju govora zapadne Afrike, a sada je sa Zvjezdanom Vrzić došao i u Istru.

A. Pokrajac

July 9, 2013
© 2013 Glas Istre


| Home | Links | Books | News | Culture | Status | Alphabet | Photos |

© 1999-2016 www.istro-romanian.net. All Rights Reserved.