w w w . i s t r o - r o m a n i a n . n e t  
Home

Links

Books

News

Culture

Status

Alphabet

Photos



advanced search




Posjet Veleposlanika Rumunjske Općini Kršan

U ponedjeljak, 18. studenog 2014. godine Veleposlanik Rumunjske – gospodin Cosmin Dinescu i njegovi suradnici - gospođica Sanja Husain i gospodin Bogdan Brinzei posjetili su Općinu Kršan, odnosno Osnovnu školu Ivan Goran Kovačić u Čepiću i područnu školu u Šušnjevici.

Veleposlanik Rumunjske, gospodin Cosmin Dinescu sa suradnicima je posjetio obnovljenu zgradu Područne škole u Šušnjevici, budući da se upravo u toj školi godinama provodi program očuvanja Istrorumunjskog, Vlaškog ili Žejanskog jezika. Naime zbog urušavanja dijela međukatne konstrukcije, učenici već na samom početku 2012./2013. morali napustiti zgradu svoje škole. Za njih se organizirala nastava u područnoj školi u Kršanu. U svrhu sanacije školske zgrade u Šušnjevici Općina Kršan je izdvojila pola milijuna kuna, te se ista većim dijelom obnovila.


Gosti iz rumunjskog veleposlanstva tom prigodom mogli uživati u literarno-recitacijskom programu kojega su učenici pripremili u suradnji sa svojim učiteljima. Učenici koji su članovi istrorumunjske grupe - Luka Tončetić, Erik Ravnić, Lana Stepančić, Nataly Krajcar i Ivan Načinović izveli su višejezični igrokaz na vlaškom, talijanskom i engleskom jeziku i time oduševili naše poštovane goste. Učenice sedmog i osmog razreda - Linda Tončetić, Simona Taletović, Antonia Jurasić, Ema Laginja, Veronika Herić i Stefani Dudić izložile su prezentaciju doživljaja sa ovogodišnjeg ljetovanja u „kampu prijateljstva“ Tabara Sulina na delti Dunava te na taj način izrazile oduševljenje i zahvalu Veleposlanstvu Rumunjske u Hrvatskoj čijim je zalaganjem i ustrajnošću ostvareno to putovanje.

Nakon prigodnog programa, Veleposlanik Cosmin Dinescu i njegovi suradnici posjetili su Općinu Kršan, odnosno ured Općinskog načelnika u Kršanu gdje su prigodno ugošćeni, a nakon čega je Veleposlanik uputio poziv Općinskom načelniku za posjet Rumunjskoj.


Ugodno druženje gostiju iz veleposlanstva s djelatnicima osnovne škole i Općine Kršan, kao i s izvornim govornicima istrorumunjskog govora nastavilo se u Konobi Ema u Vranju.

November 19, 2014
© 2014 Općini Kršan


| Home | Links | Books | News | Culture | Status | Alphabet | Photos |

© 1999-2016 www.istro-romanian.net. All Rights Reserved.