w w w . i s t r o - r o m a n i a n . n e t  
Home

Links

Books

News

Culture

Status

Alphabet

Photos



link to us
search
copyright

Žejanski jezik online
Web stranica projekta Očuvanje vlaškog ili žejanskog jezika stvorena kako bi vlaški ili žejanski (tkz. istrorumunjski) jezik predstavila široj publici. Ona je dio nastojanja da se taj ugroženi jezik sveobuhvatno dokumentira, u skladu s ciljevima projekta.

Matulji – Ovog petka, u vijećnici Općine Matulji predstavljen je projekt internet stranice ‘Očuvanje vlaškog ili žejanskog jezika’ kojeg možete pogledati na ovom linku.

U prigodnom kulturno glazbenom programu nastupili su: Dino Žvanja i Silvia Žvanja s prigodnim recitacijama na vlaškom ili žejanskom jeziku, Žejanski kntaduri, udruga Žejane, a cijelu ‘priču’ oko stranice predstavila je voditeljica i autorica projekta Dr.sc. Zvjezdana Vrzić.

Web stranica projekta Očuvanje vlaškog ili žejanskog jezika stvorena kako bi vlaški ili žejanski (tkz. istrorumunjski) jezik predstavila široj publici. Ona je dio nastojanja da se taj ugroženi jezik sveobuhvatno dokumentira, u skladu s ciljevima projekta.


Budući da je dokumentiranje jezika postupan proces, nadamo se da ćemo učiniti više od pukog prikupljanja uzoraka jednog ugroženog jezika; cilj nam je stvoriti autentičan zapis o načinu života, povijesti mjesta i znanju pohranjenu u jeziku i prenošenu njime – sve u vlastitim riječima izvornih govornika, kazala je Dr.sc. Zvjezdana Vrzić, autorica i voditeljica projekta.

Projekt Očuvanje vlaškog ili žejanskog jezika pokrenut je 2005. godine u New Yorku s ciljem dokumentiranja, opisivanja i analiziranja jednog ugroženog jezika za znanstvene svrhe s namjerom da istovremeno služi i zajednici. Godine 2007. proširen je kako bi obuhvatio Hrvatsku, što je ostvareno kroz suradnju udruge ”Tragovi” i Etnografskog muzeja Istre. Prošireni ciljevi projekta uključuju: osnivanje zavičajnih muzeja/kulturnih centara u Žejanama i Šušnjevici, edukaciju članova zajednice i njihovo izravno uključivanje u očuvanje njihovog jezika i kulture , prikupljanje, digitalizaciju i objedinjavanje svih tipova materijala bitnih za jezik i zajednicu u digitalnu regionalnu arhivu, promoviranje uvažavanja vrijednosti i upotrebe jezika i promoviranje proučavanja jezika i kulture.

Cilj izrade ove web stranice je podići razinu osviještenosti o kritičnom stanju i vrijednosti vlaškog ili žejanskog jezika, informirati i virtualno povezati članove zajednice koji su trenutno raseljeni po svijetu, učiniti rezultate dokumentiranja neposredno dostupnim članovima zajednice i uključiti članove zajednice različitih generacija u dokumentiranje njihova jezika, kao i povijesti i kulture.

Dani vlaškog ili žejanskog jezika 2010. godine, drugi put po redu održati će se u Šušnjevici, 31. srpnja i u Žejanama 1. kolovoza. Ove godine održati će se radionice posvećene pismu i dokumentiranju jezika, predavanje o prošlosti žejanske svakodnevice, te predstavljanje dječjeg igrokaza na vlaškom ili žejanskom jeziku.


Nikola Cvjetović
Foto: Nikola Turina Nick

July 18, 2010
© 2010 Liburnija


| Home | Links | Books | News | Culture | Status | Alphabet | Photos |

© 1999-2016 www.istro-romanian.net. All Rights Reserved.