w w w . i s t r o - r o m a n i a n . n e t  
Home

Links

Books

News

Culture

Status

Alphabet

Photos



link to us
search
copyright

Peticija za opstanak samostalne osnovne škole Ivan Goran Kovačić u Čepiću - Prosvjed najavljen za četvrtak

Programom racionalizacije mreže osnovnih škola predviđeno je ukidanje matičnih osnovnih škola s malim brojem učenika i njihovo pripojenje većim školama. I naša se škola nalazi u krugu onih kojima prijeti zatvaranje ili prestanak djelovanja kao samostalna škola, tj. našu se Školu želi pripojiti OŠ Vladimira Nazora Potpićan.

Obrazovanje je javno dobro, a ne roba, i kao takvo mora biti dostupno svima, pod jednakim uvjetima. Stoga mi, žitelji općine Kršan, tražimo pravo da i naša djeca pohađaju svoju školu kakvu pohađaju i djeca u većim sredinama, i kakvu smo i mi sami desetljećima unatrag pohađali. Želimo da naša djeca ne putuju do svoje škole satima, što bi se zasigurno događalo pripajanjem Školi Potpićan - udaljenost između Kožljaka i Potpićna je dovoljno velika da bi se djeca morala ustajati satima ranije ne bi li ih autobus na vrijeme doveo na nastavu.

Tražimo od Županije Istarske da kod racionalizacije osnovnih škola kriteriji ne budu prije svega statistički podaci o broju djece u pojedinoj školi i novcu koji će se potrošiti za svakog učenika, već da to budu kvaliteta odgoja i obrazovanja naše djece. Kao potvrdu kvalitete odgoja i obrazovanja naše djece možemo navesti ne mali broj osoba iz javnog života Istre, a koji su svoje prve školske dane proveli u NAŠOJ Školi. Kvalitetu potvrđuju i uspjesi učenika na različitim natjecanjima - možemo izdvojiti posljednji primjer - poziv za sudjelovanje na DRŽAVNOJ smotri Lidrano. Još jedan od važnih razloga za očuvanje samostalnosti Škole leži u činjenici da se zajedno s mnogim institucijama (hrvatskim i stranim) brine o očuvanju istrorumunjskog jezika koji se kao nacionalno blago nalazi na UNESCO-voj listi baštine.

Ima još mnogo razloga koje bismo mogli nabrojati za očuvanje naše Škole, no krajnji zaključak je jednak - zahtijevamo da Osnovna škola „Ivan Goran Kovačić" Čepić i dalje ostane samostalna škola.

Sve žitelje Općine Kršan, a i sve koji nas podržavaju, pozivamo na miran prosvjed koji će se održati u četvrtak, 18. ožujka, u 18 sati ispred Škole u Čepiću.

March 17, 2010
© 2010 Osnovna škola "Ivan Goran Kovačić" Vijesti


| Home | Links | Books | News | Culture | Status | Alphabet | Photos |

© 1999-2013 www.istro-romanian.net. All Rights Reserved.