w w w . i s t r o - r o m a n i a n . n e t  
Home

Links

Books

News

Culture

Status

Alphabet

Photos



link to us
search
copyright

Specialiști în lingvistică au discutat despre dialectul istroromân la Istria în Croația

În perioada 10 - 12 iulie, în localitățile Žejane (Jeiăne) și Sușnievița din Croația s-a desfășurat conferința internațională dedicată istroromânilor cu titlul "Zilele limbii vlaski sau zejanski,"eveniment organizat de către Muzeul Etnografic Istria din Pazin și Trace Association în cadrul proiectului cultural "Conservarea limbii vlaski sau zejanski," proiect coordonat de către doamna Zvjezdana Vrzić de la Universitatea din New York.

În cadrul conferinței au luat cuvântul: specialiști în dialectul istroromân din Croația (prof. August Kovačec, Universitatea din Zagreb, prof. Goran Filipi, Universitatea din Pola) și România (prof. Vasile Frățilă și prof. Richard Sârbu , Universitatea de Vest din Timișoara și Petru Neiescu, Institutul de Lingvistică și Istorie Literară "Sextil Pușcariu" din Cluj) specialistul în dialectul megleno-român Petar Atanasov de la Universitatea Sf. Cyril și Methodius din Macedonia, precum și muzeografi din Croația (Irena Kolbas, Muzeul de Etnografie din Zagreb, Lidija Nikocević, Muzeul de Etnografie Istria), Macedonia (Kleani Anovska Institutul de Folclor "Marko Cepenko") și România. Muzeul ASTRA a fost reprezentat de către muzeografa Elena Ramona Potoroacă, cea care se ocupă de comunitățile de istroromâni din Croația din martie 2008, fiind în continuare coordonatoarea unor proiecte culturale în această direcție, proiecte care vizează atât editarea unui volum în limbile engleză și italiană despre aceste comunități, cât și realizarea unui film pe aceeași temă.

În cadrul conferinței s-au prezentat atât cd-ul audio "Limba de saka zi," care cuprinde scurte dialoguri, dar și cuvinte uzuale în croată și istroromână, precum și câteva detalii despre cum va arăta viitorul site dedicat istroromânilor.

Cele 3 zile s-au bucurat de un real succes, având printre publicul numeros și pe istroromânii care au plecat cu ani în urmă în America, dar și pe reprezentanții autorităților locale din zonele locuite de istroromâni în Croația.

July 19, 2009
© 2009 Romanian Global News


| Home | Links | Books | News | Culture | Status | Alphabet | Photos |

© 1999-2013 www.istro-romanian.net. All Rights Reserved.