w w w . i s t r o - r o m a n i a n . n e t  
Home

Links

Books

News

Culture

Status

Alphabet

Photos



link to us
search
copyright

Sibiul pe contrasensul politicii și culturii universale
Motto: "Disting un om inteligent după cat de puține valori confundă." (Mircea Eliade)

Sibiul a găzduit, în zilele de 5-7 septembrie, în organizarea Complexului Național Muzeal "Astra" (in colaborare cu Universitatea de Vest, Timișoara), un eveniment cultural-științific de importanță internațională: simpozionul științific "Repere cultural-istorice istroromâne " (Casa Artelor, 6 septembrie, de la orele 9,00), acompaniat de o expoziție documentar-istorică și culturală despre ramura occidentală a romanității orientale, "Istroromânii din Croația ," realizată – după un travaliu documentarist de zeci de ani, cu o pasiune și o tenacitate recomandabilă ca model – de către Ervino Curtis, din Trieste, Președintele asociației de prietenie italo-română "Decebal," cu sediul în Trieste, Italia (Sala de expoziții a Primăriei Sibiului, vineri, 5 sept., orele 17,00) și complinit de spectacolul folcloric oferit de formația locuitorilor istroromâni din Žejane/Croația, condusă de domnul Mauro Doričić (sâmbăta, 6 sept. Piața Mare, orele 19,00).

Inutil cred, să precizez că la nici unul din evenimentele de mai sus, nu am fost onorați de nici o personalitate oficială din partea conducerii instituțiilor reprezentative naționale (Ministerul Culturii și Cultelor) și locale (Primăria Sibiului)!

Evenimentul cultural și științific găzduit de Sibiu dobândește o relevanță cu totul specială în contextul în care, prin intervenția deputatului Vlad Cubreacov, membru al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, transmis și la UNESCO, s-a atras atenția comunității internaționale asupra pericolului iminent al dispariției comunității istroromâne, apartenentă, organic, din perspectiva istorică, etnică și lingvistică (deci, culturală) a romanității zămislite prin romanizarea traco-ilirilor, la începutul primului mileniu, dispersate după invazia slavilor (sec. VI) și cucerirea Balcanilor.

Ei bine, întreg acest florilegiu cultural-științific a fost tratat, în mod evident, inconștient și iresponsabil de majoritatea presei scrise și audiovizuale sibiene, atitudine compensată, din fericire, de o prezență "activă" – vezi cotidianul național "Ziua " din 6 sept. a.c. – profund atașata cauzei și temei, a Dlui Valentin Hossu.

În schimb, pe frontispiciul cotidianului cel mai citit de sibieni, în ziua de 6 septembrie, se lăfăia o poză color ("răsfățată" pe jumătate din suprafața primei pagini), anunțând cea de a doua inaugurare (?!) a Muzeului de istorie naturală, în prezența (cum s-ar fi putut, oare, altfel?) a Ministrului culturii, dl. Adrian Iorgulescu, a Primarului, Vice-Prefectului, Episcopului Evanghelic și a altor autoritați laice și ecleziastice.

Concluzia este evidentă: o lucrare administrativă (restaurarea unei clădiri), executată din fonduri publice, și una culturală (reorganizarea expoziției Muzeului de Istorie Naturală) a depășit, cu mult, ca prețuire din partea autoritaților, și, aș spune, în mod necuvenit, un eveniment de importanță cardinală, aflat pe agenda Consiliului Europei, a Parlamentului European și a UNESCO, vizând salvarea de la moarte a uneia din cele 7000 de limbi vorbite azi în lume, o limbă de sorginte romanică, apartenenta fondului comun românesc, limba istroromâna, prin dispariția biologică însăși a comunității istroromâne.

Asistăm, astfel (și nu este prima oară!), în prezența "inocentă" (dar deplin culpabila) a însuși ministrului Culturii, ca și a autorităților administrative și politice locale, la un gest simbolic al provincialismului cultural (caracterizat prin excesiva "apetența" pentru "local" și "administrativ," incomparabil mai mare decât cea pentru valorile naționale și internaționale!)

și când te gândești că numai acum câteva luni, ne legănam în deșerta iluzie că putem fi, dincolo de accidentalul și circumstanțialul voinței altora (Luxemburgul), dar mai ales, dincolo de evenimențialul spectacolelor stridente "de sunet și lumina," o adevărată "Capitala culturala europeană!" Vise deșarte, traumatizate de un politicianism "de doi bani."

Prof. dr. Corneliu Bucur
Consilier Județean

September 10, 2008
© 2008 Sibiul


| Home | Links | Books | News | Culture | Status | Alphabet | Photos |

© 1999-2013 www.istro-romanian.net. All Rights Reserved.