w w w . i s t r o - r o m a n i a n . n e t  
Home

Links

Books

News

Culture

Status

Alphabet

Photos



link to us
search
copyright

Iorga, Veneția și istroromânii

Un spectacol unic, prezentând tradițiile istroromânilor, a avut loc sâmbătă, 19 ianuarie 2008, într-unul dintre celebrele scuaruri ale Veneției. La Campo Santa Fosca, Ansamblul folcloric "Dor călător" din Graz (Austria), condus de Ionel Mircea Popi, a prezentat venețienilor și turiștilor din Cetatea Lagunară o serie de cântece și dansuri specifice acestei vechi comunități înrudite cu românii. (Comunitatea, ai cărei membri locuiesc tradițional în vestul Croației, ca și în anumite zone din Italia și Austria, numără aproximativ 1.500 de locuitori. Conform istoricilor, populația ar proveni din zona Maramureșului și Banatului, fapt ce ar explica anumite similitudini lingvistice și folclorice. Sunt cunoscuți în Croația sub numele de "ciribiri" sau "vlahii din Istria").

Spectacolul din campo-ul venețian a avut loc cu prilejul închiderii expoziției despre limba, istoria, cultura și tradițiile istroromânilor, organizată de Institutul de Cultură și Cercetare Umanistică "Nicolae Iorga" de la Veneția, în colaborare cu Asociația Culturală Italo-Română "Decebal" din Trieste. Expoziția se înscrie într-o campanie de promovare a acestei comunități, o serie de manifestări reunite sub genericul "Istroromânii: o cultură mică în marea istorie," sub patronajul Primăriei din Trieste și al UNESCO Italia.

La Palazzo Correr, sediul IRCCU "Nicolae Iorga" din Veneția, au fost expuse în perioada 8-19 ianuarie documente, fotografii, afișe, cărți, precum și diverse obiecte originale și rare, ca, de exemplu, primul manual de istroromână, stampe vechi și hărți care ilustrează istoria Istriei. Ca un omagiu adus instituției-gazdă a evenimentului și întemeietorului acesteia, Nicolae Iorga, la Palazzo Correr au fost expuse și o ediție din 1910 a unei cărți a ilustrului istoric, precum și reproduceri din descrierile pe care acesta le-a făcut orașelor Trieste și Fiume.

Sâmbătă, manifestarea s-a încheiat cu un pahar cu vin fiert, oferit spectatorilor de organizatori.

January 21, 2008
© 2008 Jurnalul Național


| Home | Links | Books | News | Culture | Status | Alphabet | Photos |

© 1999-2013 www.istro-romanian.net. All Rights Reserved.